2013. március 3., vasárnap

A Szombati napom

Kedves Olvasóm!
A hétvégén kicsit kísérleteztem az ízekkel. A barátom családjánál készítettem ebédet ami szerencsére jól sikerült. Egy-két hibát leszámítva. Az ebéd: Ragu leves és Paradicsomos húsgombóc volt főtt burgonyával. A leves az nagyon jól sikerült hiba nélkül. A Paradicsomos húsgombóccal már kicsit nehezebb volt, mert a végén mikor be kellett sűríteni a liszttel akkor nekem sajnos összecsomósodott. Remélem ha valaki elkészíti akkor erre vigyázz előtte kivesz a paradicsomléből egy keveset és a lisztet abba keveri el és ezt önti hozzá a többi léhez így nem csomósodik össze. A receptet is leírom de ezt nem saját recept ezt a www.nosalty.hu oldalon találtam.

Receptek:
Ragu leves:
Hozzávalók 4 főre:
30 dkg csirkehús, 2 közepes szál sárgarépa és fehérrépa, 1 maréknyi zöldborsó, 1 csokor petrezselyem zöldje, 1 ek. liszt, 2 ek. olaj, 1 dl tejföl, 1 tk. ételízesítő, 1 tk.só, 1/2 citrom leve.
Elkészítés:
A megtisztított zöldségeket apró kockákra vágjuk, a húst kisebb darabokra. A zöldségeket 1 ek. olajon megfuttatjuk (pároljuk), rádobjuk a húst, még azzal is egy kicsit pirítjuk. Felengedjük 2 l vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a vegetát. Közepes lángon addig főzzük, míg a zöldségek és a hús megpuhulnak. Beleszórjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. A lisztből és a maradék ek.-nyi olajból világos rántást készítünk, hideg vízzel felengedjük és belekeverjük a levesbe. Hozzáadjuk a tejfölt, jól elkeverjük és összeforraljuk. A tűzről lehúzva belecsavarjuk a fél citrom levét és kész.

Paradicsomos húsgombóc:
Hozzávalók 4 főre:
60 dkg darált hús, 15 dkg rizs nyersen, 2 tojás, 1,7 l paradicsomlé, cukor vagy édesítőszer ízlés szerint, 1 tk só, 1-1 tk. bors, 1 ek. pirospaprika, 6 dkg liszt.
Elkészítés:
A húst a rizzsel, tojással és a fűszerekkel összekeverjük és nem túl nagy gombócokat formázunk belőle. A paradicsomlevet felforraljuk, édesítjük és beletesszük a gombócokat. Kb. 20 perc után egyet kiveszünk, szétvágjuk és megnézzük (megkóstoljuk) megfőtt-e a közepe. Miután elkészült, kevés paradicsomléből és lisztből habarást készítünk és besűrítjük az ételt. Ha nem elég sűrű a szósz további liszt hozzáadásával sűríthetjük. Tálaláshoz főtt burgonyát ajánlunk.

Én sajnos a habarás részét kicsit elrontottam, mert elég sok paradicsomlé elforrt, mert a tűzhely nagyon főzött :)
De szerencsére megmentett a barátom anyukája és segített átszűrni így nagyon finom lett. Mindenkinek ízlett  így jót kísérleteztem az ízekkel. :)
Képeket sajnos elfelejtettem készíteni de majd bepótolom!
 
Viszlát Kedves Olvasóm!

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy még is csak a blogírás mellett döntöttél. Meglátod, milyen jó móka lesz néhány év múlva visszaolvasni, hogy miket főztél! Ehhez kívánok neked kitartást és sok-sok olvasót!
    És persze gyere máskor is főzni hozzánk hétvégén, mert mint tudjuk, nekem nem a főzés a hobbim. :o))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok lelkierőt tudok meríteni abból, hogy kiírhatom magamból annak ellenére, hogy nem az én receptem de mégis van ami kicsit más, mint az eredetiben. :) Szívesen megyek ha Nektek is megfelel :)

      Törlés