2013. március 5., kedd

Tegnapi vacsora

Kedves Olvasóm!
Ma ismét kicsit kevertem az ízeket. Íme a tegnapi vacsora menüje: Húsleves és cigánypecsenye sült burgonyával és savanyú karfiollal vagy céklával. Édesapám céklát evett hozzá, édesanyám és én inkább karfiolt. De volt a családban olyan is aki egyiket sem ette hozzá. Persze a családban vannak kicsit válogatósak is ilyen például a bátyám, számára spagetti volt a tegnapi menü. De nem lepődtem meg... A cigánypecsenyéről már kép is készült.
Ismét írok egy kis receptet ami a www.kepesrecepttar.hu-ról származik.

Receptek:

Húsleves:
Hozzávalók:
2 db csirkefarhát, 0,5 kg sertés húsos csont, 0,5 kg sárgarépa, 2 szál petrezselyem gyökér, 1 fej hagyma, fél fej karalábé, só, ételízesítő.
Elkészítés:
Csirke aprólékból, húsos csontból készítjük általában. A húsféléket jól megmossuk, egy nagyobb fazék hideg vízben elkezdjük főzni. A víz mennyisége kétszer annyi legyen mint a hús, mikor a víz elkezd forrni vissza rakjuk takarékra, és így főzzük tovább. Mikor a leves el kezd főni habot enged a hús amit le kell szűrni. Ha nem szedjük le zavaros lesz. Amikor már nem habzik a leves a megtisztított zöldségeket beletesszük, a hagymát egészben tesszük be. Sóval, ételízesítővel ízesítjük. A levest lassú lángon kb 2 órán keresztül főzzük, hogy összeérjenek az ízek.

Cigánypecsenye:
Hozzávalók:
1 kg tarja,  30 dkg füstölt szalonna, 8 gerezd fokhagyma, sok vöröshagyma (legalább 1/2 kg), só, bors, pirospaprika.
Elkészítés:
A cigánypecsenye tarjából készítve a legfinomabb. Annyi vékony szelet szalonnát szelek bevagdosom őket, amennyi szelet húst készítek. A szalonna zsírját kisütöm, félig megsütöm benne a hagyma karikákat. Amikor kész beleöntöm egy tepsibe szépen elrendezgetem. A húst felszeletelem és kiklopfolom. Ezzel a fokhagymás olajjal megkenem, majd megsózom, borsozom. A hús mindkét oldalát lisztbe mártom és félig megsütöm. Ezt követően a hagymákra rárakom a húsokat és a szalonnát. Kb 20 perc alatt megsül és a tetejét megszórjuk pirospaprikával. A cigánypecsenye sült krumplival nagyon finom.

Saját tapasztalatom az volt a cigánypecsenyével kapcsolatban, hogy a hagymát a hús és a szalonna közé kell tenni, mert nekem megégett a hagyma és emiatt kicsit égett ízű lett a hús is. Még valami szerintem a szalonnát érdemes előtte megfőzni vízben a só tartalma miatt, mert másképp sós lehet ettől az étel. Íme a kép amit feljebb már említettem.

Viszlát Kedves Olvasóm!

Cigánypecsenye sült krumplival


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése